Wednesday, June 19, 2013

Pavlova oh pavlovaa...

salam uollss...Semalam fairuz terajin skitlah buat pavlova setelah sekian lama cuti dr membaking nie. Sebab-sebab terajin  mestilah sebab anak fairuz suka makan n kebetulan birthday Balqis adik kawan fairuz 1 sekolah dlo merangkap anak tuan rumah. Hihihi..tuan rumah pun bukan orang lain,cikgu fairuz gak :) dan harinie fairuz rajin nak kongsi resipi ngan korang semua. selamat mencuba ya..

PAvLoVa
 
4 biji putih telur
1 caw gula kastor (fairuz letak 3/4 caw ja)
1/2 cb tepung jagung ( fairuz letak 1cb bunbun )
1ct cuka
1ct vanilla

cara-caranya :-
 sebelum nak mula pastikan semua peralatan bebetul kering tau,kalau ada air atau minyak nt 'meringue' tak jadi n make sure masa asingkan putih telur  tak bercampur dengan telur kuning. Nak buat pav nie memang senang tapi kena pastikan caranya betul dan peralatanya bebetul kering k. Pastue leh lah start pukul putih telur...guna medium speed k. OOpppsss...jangan lupa panaskan oven dlo. 140'C sekurang-kurangnya 20 minit awal k. kang dah buat baru nak panaskan oven cair adunan kat luar...hihi.. ok,sambung balik

pinjam gambar dr blog weirdbella.BlogSpot
 
Dah mula kembang leh masuk gula sikit-sikit ya. putar sampai kental n kalu ditunggang tak jatuh. lebih kurang cam piccas kat bawah nie
 
 
dah kental dan 'glossy' ,stop mixer dan guna kaedah kaup balik ajer. masuk tepung jagung yang diayak,vanila n cuka. kaup balik hingga adunan sebati k. pastue leh lah  letakan adunan atas dulang yang dilapit kertas minyak. kalu nak cantik lukis bentuk bulatan saiz 9'  dan bentukkan adunan ikut bulatan yg kita lukis tue.
pastue leh lah dimasukkan dalam oven. bakar selama lebih kurang 1  jam 15 minit. dah masak adunan akan bertukar jadi warna cam kulit telur camtu,bahagian atas dia rapuh. dah agak masak nt ttup api oven n biarkan pav rehat dalam oven lbh kurang 30 minit sblm dikeluarkan.

 
camnilah gambar pav sebelum diletak krim dan buah.. seeloknya base pav nie dibuat sehari awal. tp fairuz pun jarang2 dapat buat awal. ahakzzz...
 
sekarang lehlah putar krim bukan tenusu (whipped cream) smpai kental dan diletakkan diatas pavlova. Hias ikut buah yang korang suka. selalunya buah wajib mestilah miss stoberi :)
 
 
 
Pavlova ni mmg hasil tangan sendiri 
 
nielah hasilnya selepas dibunBunkan dengan buah.
 
 
selamat mencuba :) malas nak buat,oder saja k
 
JUmpa lagi..
 
017-4666 047
 
LoVe
 
 
 

No comments:

Post a Comment